Föld napja

Az élet hordozójára ki gondol?(„Föld” napja projekt)

A „Maci” ovis gyerekek biztosan, hiszen az oviban alapvető szemlélet a természet szeretete, tisztelete. A gyerekek már jól tudják, hogyan óvhatják meg környezetüket. A „Föld” napja alkalmából pedig két héten keresztül minden a „kék” bolygó körül zajlott!

A Vakondos gyerekek képzeletbeli utazást tettek a világűrbe, hogy megismerkedjenek a naprendszerrel, melynek makettjét el is készítették. Minden kisgyerek hazavihette saját készítésű „Föld” bolygóját. A közeli erdőszélen örökbe fogadtak egy fiatal platánfát, melynek megtisztították a környezetét és az összegyűjtött szemét a szelektív hulladékgyűjtőbe került a gyerekek segítségével.

A Delfin csoportos gyerekek mezei állatokról, rovarokról nézegettek képeket, katicákról, pillangókról énekeltek. Közösen elkészítették az év fáját, amit nyomdázással tettek színesebbé. Tenyér lenyomattal katicabogarat festettek, állatos mesét dramatizáltak. Kiskertjükbe zöldborsót vetettek, palántáztak citromfüvet és bazsalikomot, ill., gyönyörű virágokat ültettek a virágoskertjükbe és a virágládáikba.

A Kormicások nagyot kirándultak az erdőben. Meglátogatták örökbe fogadott fájukat, nagyítóval tanulmányozták az erdő-mező növényeit, bogarait. Az ovi kiskertjébe elvetették a csoport kedvenc zöldségnövényét, a borsót. A csoportszoba ablakpárkányára is kikerültek a szépen beültetett virágládák.

A Csibe csoportban mesén keresztül tanultak a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségéről. Megtanultak egy erről szóló dalt, és minden nap gyakorolták azt, hogy melyik hulladék milyen színű edénybe kerülhet. Részt vettek az ovi környezetének megtisztításában is. Hagymát duggattak a magas ágyásba. Óriásképen folyót festettek és az abban és a környékén élő állatokat. Nagyon élvezték a Föld tiszteletére a többi csoporttal együtt szervezett programot és játékot.

A Bóbitások idejük nagy részét a szabadban töltötték. Megfigyelték a kizöldülő természetet, a szebbnél-szebb virágokat. Egy kis eső sem állította meg őket, hogy egy nagy kirándulást tegyenek az erdőbe, melyben különféle bogarakat, csigát és növényeket vizsgáltak nagyítóval.  A gyerekek megismerkedtek a szemetelés veszélyeivel, meghallgatták a kedvelt ÖKO meséjüket: az Ébresszük fel föld apót…

Mindezeket hallva és látva a Föld, biztosan számíthat a “Macis” gyerekek védelmére!